15 Ekim 2016 Cumartesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı


    Cumhuriyet bayramı her yıl 29 ekimde milletçe coşkuyla kutladığımız milli bayramlarımızdandır. Stadyumlarda ve açık alanda çeşitli gösteriler ve törenlerle geçirdiğimiz bugün önemli bir gündür. Bunun sebebi ise  TBMM’ nin 29 Ekim 1923’ te Cumhuriyet Yönetimini ilan etmesidir.
    Türkiye Cuımhuriyeti’ nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk , Cumhuriyet’in onuncu yıl kutlamalarının yapıldığı zaman verdiği 10.Yıl Nutku’ nda, bu günü en büyük bayram olarak vasıflandırmıştır.

   Cumhuriyetin İlanı
    23 Nisan 1920’ de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi , Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşı olmuştur ve bu hükümet millet adını yurdu yönetmiştir. Bu yönetim şekli Cumhuriyettir. Mustafa Kemal Atatürk meclis başkanı olarak görevini yaptığı sıralarda Osmanlı Devleti artık ortadan kalkmıştı ve geriye kalan tek şey yeni devletin ismini koymak olmuştu.
    Kurtuluş Savaşı başladıktan sonra bütün önemli toplantılar Ankara’da yapılıyordu ve bu durum Ankara’yı Türkiye’ nin merkezi durumuna getiriyordu.
Bunun sonucunda , Ankara yeni hükümetin başkenti olması durumu ortaya çıkmıştı. Mecliste yapılan görüşmeler başkentin Ankara olmasına karar verdi ve 13 Ekim 1923’te Ankara başkent olarak kabul edildi.
    28 Ekim 1923’ te yakın arkadaşlarını Çankaya’ ya davet eden Mustafa Kemal Atatürk onlara Cumhuriyetin ilanı ile ilgili kararını açıkladı.
    Ertesi gün hazırlanan taslak TBMM’ ye verildi. Meclis önergeyi kabul etti ve böylece yeni hükümetin yönetim şekli Cumhuriyet ve ismi de Türkiye Cumhuriyet Devleti olarak belirlendi.
    Son olarak Cumhurbaşkanı seçilmesi gerekiyordu. Oy birliğiyle Mustafa Kemal Atatürk seçilmişti.

    Cumhuriyetin ilanı yurtta sevinç ve coşku uyandırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder